nieuws

Brochure informeert over rookverbod

Hotel

Horecaondernemers die alles willen weten over het aanstaande rookverbod kunnen informatie inwinnen in een speciaal samengestelde brochure. In de brochure wordt ondermeer geadviseerd om zo snel mogelijk contact te zoeken met de gemeente vanwege bouwvergunningen en er wordt gemeld rekening te houden omzetverlies in de eerste periode.

Brochure informeert over rookverbod

De brochure komt uit de koker van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Ondernemers wordt gemeld over praktische stappen ze moeten nemen voor een goede overgang. Het nieuwe rookbeleid gaat 1 juli 2008 in.

‘Minister Klink (VWS) heeft vorige week de ontwerpbesluiten over rookvrije horeca naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoewel er nog enkele onduidelijkheden zijn in de teksten, kunnen wij nu onze leden informeren ter voorbereiding op een rookvrije horeca per 1 juli 2008’, aldus KHN-directeur Jeu Claes.

Enkele belangrijke punten van het nieuwe rookbeleid zijn de eisen aan rookkamers en overkappingen. KHN adviseert ondernemers om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun gemeente over de aanvraag van eventuele bouwvergunningen.

Claes: ‘Doorgaans duurt het enkele maanden voordat vergunningen worden afgegeven en de werkzaamheden zelf nemen ook enkele weken in beslag. Wij verwachten van gemeenten dat zij aanvragen zo snel mogelijk in behandeling nemen en meedenken met de ondernemers’.

Ook gaat de informatiebrochure in op gevolgen van het rookverbod zoals de verwachte terugloop van het aantal gasten, verplaatsing van gasten naar buiten en omzetverlies in de eerste periode.

Heikel punt blijft volgens KHN de handhaving van het rookverbod. ‘KHN is er voorstander van dat naast de ondernemer ook de roker een boete krijgt wanneer deze ondanks het rookverbod toch een sigaret opsteekt. De minister heeft aangeven dat de Voedsel- en Warenautoriteit, die verantwoordelijk is voor handhaving van het rookverbod, hier op proportionele wijze mee om moet gaan’, aldus Claes.

Download hier de brochure.

Reageer op dit artikel