nieuws

SP wil zwarte lijst slechte vliegmaatschappijen

Hotel

De SP wil dat er een zwarte lijst komt van luchtvaartmaatschappijen die de reizigers slecht behandelen. Ze moeten worden geweerd van Nederlandse luchthavens. SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer heeft dat zaterdag laten weten.

SP wil zwarte lijst slechte vliegmaatschappijen

Door de grote druk van de commercie hebben veel maatschappijen nauwelijks reservematerieel, waardoor regelmatig vluchten uitvallen, aldus Roemer. Vaak worden reizigers volgens hem hier onvoldoende voor gecompenseerd.

Soms is het zelfs zo erg dat een luchtvaartmaatschappij meer vliegtuigen inroostert dan dat zij heeft. Ook worden soms vluchten geschrapt vanwege te weinig verkochte tickets, om te voorkomen dat op de vlucht verlies wordt gemaakt.

De Tweede Kamer spreekt binnenkort over de komst van een zwarte lijst voor onveilige luchtvaartmaatschappijen. Roemer: ‘Het is goed dat we luchtvaartmaatschappijen hard straffen als ze door de grote concurrentie te veel bezuinigen op de veiligheid. Wat mij betreft geldt dit ook voor de maatschappijen die de rechten van de klanten te vaak schenden.’

De Europese Commissie heeft in een Verordening geregeld dat reizigers in veel gevallen recht hebben op compensatie als een vlucht uitvalt. Veel luchtvaartmaatschappijen houden zich hier niet goed aan en de Nederlandse regering controleert hier volgens de SP onvoldoende op.

Reageer op dit artikel