nieuws

Watertekort dreigt in Spaans toeristengebied

Hotel

De horeca in de populaire Spaanse badplaatsen Lloret de Mar, Blanes en L’Estartit zijn als de dood zo bang dat berichtgevingen over een watertekort hun business raakt. Het gebied kampt met aanhoudende droogt, de ernstigste in zeventig jaar.

‘Politici moeten meer discretie aan de dag leggen omdat de aankondiging van restricties van de watervoorzieningen verwarring zaait en het internationale imago van de Spaanse toeristenindustrie grote schade berokkent’, klaagt de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Sant Feliu de Guixols in De Telegraaf.

Het watertekort is de ernstigste in zeventig jaar. Vooral grote stuwmeren raken leeg. Deze stuwmeren zijn een belangrijke bron voor de watertoevoer aan de Spaanse badplaatsen en de miljoenenstad Barcelona.

Onder horecaondernemers is lichte paniek uitgebroken. De voorzitter van het Patronaat van het Toerisme van Gerona-Costa Brava maant tot kalmte. ‘We willen niet onnodig alarmerend zijn. Want het kan altijd nog gaan regenen’.

In Barcelona zijn plannen om water met grote schepen te laten aanvoeren. Het water komt uit gebieden elders uit Spanje. De Spaanse autoriteiten houden vol dat er momenteel voldoende water op voorraad is om zonder problemen de zomer door te komen.

De Costa Brava is een tweehonderd kilometer lange kuststrook in Noordoost Spanje. Langs de kust staan honderden hotels veelal in de populaire badplaatsen Lloret de Mar, Blanes en Rosas. Jaarlijks, vooral zomers, bezoeken miljoenen toeristen de kust.

Reageer op dit artikel