nieuws

Geen animo voor dubbelfactuur muzieklicenties

Hotel

Begin dit jaar kondigden Buma/Stemra en Sena aan de facturen gebundeld aan ondernemers aan te bieden om hen tegemoet te komen. Tot nu toe is er echter weinig interesse van die ondernemers.

Geen animo voor dubbelfactuur muzieklicenties

Ondernemersorganisaties VNO/NCW en MKB noemden de nieuwe service, waarbij de licenties van Buma/Stemra en Sena voor ondernemingen via één factuur kunnen worden afgehandeld, noodzakelijk.

Ook de politiek reageerde verheugd op de samenwerking. Maar de ondernemers lijkt minder geïnteresseerd, laten de licentieverstrekkers weten.

‘Vanaf de zijlijn is voortdurend geroepen hoe noodzakelijk deze service is, en wat het betekent voor de individuele ondernemer. Spijtig genoeg moet geconstateerd worden dat de realiteit sterk achterblijft bij de verwachting’, aldus Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra.

Directeur Hans van Berkel van Sena vult aan: ‘Service of niet, vanaf 1 januari dit jaar zijn er zegge en schrijven 35 aanmeldingen voor een gecombineerde factuur binnengekomen.’

1320 facturen

Van Berkel zegt verder dat het hem dat eigenlijk niet verbaast. Een ondernemer ontvangt gemiddeld 1320 facturen per jaar, een gecombineerde rekening van Buma/Stemra en Sena verlaagt dat aantal naar 1319. ‘Niet echt indrukwekkend. Maar wat voor de ondernemer waarschijnlijk zwaarder weegt is dat de kosten voor de licentie nu ook zijn samengevoegd. Was er voorheen sprake van twee facturen op verschillende tijstippen, en dus spreiding van de kosten, nu krijgt de ondernemer de optisch hogere rekening in één keer voorgeschoteld.’

Vervoord wil de handdoek nog niet in de ring gooien: ‘Beide organisaties hebben behoorlijk geïnvesteerd in mankracht en systemen. We zijn tot nu toe behoorlijk te spreken over de kwaliteit van de uitvoering. De doelstelling blijft een hoge mate van efficiency en transparantie.’

Ook Van Berkel is enthousiast en wil de samenwerking verder intensiveren: ‘De bundeling van krachten heeft geleid tot het optimaliseren van het bestand van muziekgebruikers.’

Ondernemers die muziek afspelen in hun zaak zijn verplicht een licentie bij één of beide organisaties af te sluiten. Buma/Stemra int de licentiegelden namens componisten en tekstschrijvers, Sena namens artiesten en platenproducenten.

Ondernemers kunnen zich via de site Muzieklicentie.nl aanmelden voor de gecombineerde factuur.

Zie meer berichten over muzieklicenties:

Reageer op dit artikel