nieuws

Bibob: ondernemer afgekocht voor 100 mln euro

Hotel

De gemeente Amsterdam heeft een megadeal gesloten met de omstreden Israëlische ondernemer Asaf Barazani. In het kader van de wet Bibob heeft Barazani voor tenminste 100 miljoen euro ruim twintig hotels, restaurants en cafés in Amsterdam verkocht.

Bibob: ondernemer afgekocht voor 100 mln euro

De deal is het gevolg van de wet Bibob, die de gemeente Amsterdam steeds vaker inzet om ondernemers met een strafblad af te serveren. De nieuwe eigenaar van de bedrijven van Barazani is Stadsgoed, een onderdeel van woningcorporatie Stadgenoot.

Barazani bezat horecabedrijven op het Damrak, het Leidseplein, in de Reguliersbreestraat en de Leidsestraat. Onder de 22 verkochte bedrijven vallen onder andere het Italiaanse restaurant Silicio, het Delta Hotel, Hotel Keizerhof en Hotel De Korenaer, alle op het Damrak, zo meldt De Telegraaf.

De Israëlische ondernemer zegt de boel met tegenzin te verkopen. ‘Ik wil niet weg. De gemeente wil me weg hebben. Ze hebben er erg op aangedrongen om te verkopen. Met de wet Bibob in hun hand pakken ze mijn baby’s af. Op het gemeentehuis willen ze namelijk ook voor rechter speler’, klinkt het bitter uit de mond van Barazani.

Barazani kwam vier jaar geleden groot in het nieuws toen 250 agenten zijn panden binnenvielen. Daarna werden familieleden van Barazani gearresteerd. Vorig jaar ontving Barazani een brief van de gemeente waarin hij van alle blaam wordt gezuiverd.

De gemeente Amsterdam is al geruime tijd bezig om aan de hand van de wet Bibob ondernemers uit te kopen. Vorig jaar werd pornokoning Charles Geerts uitgekocht. Eerder dit jaar kregen de Banananbar en Casa Rosso te horen dat ze geen nieuwe vergunning meer krijgen.

Reageer op dit artikel