nieuws

Gasten blijven roken op hotelkamer

Hotel

Ruim driekwart van de hotels in Nederland zullen binnen afzienbare tijd volledig rookvrij zijn, in navolging van andere horecabedrijven. Wel verwachten de meeste hoteliers dat gasten ondanks dat verbod toch op hun kamer zullen roken. Dat is de uitkomst van een enquête van Koninklijk Horeca Nederland onder 256 aangesloten hotels.

Gasten blijven roken op hotelkamer

Volgens de wet mogen hoteliers zelf weten of ze alle kamers rookvrij maken. 78 procent gaf in de enquête aan hun hotels volledig rookvrij te maken. In totaal zei 90 procent het rookverbod dat per 1 juli is ingegaan in de huisregels op te nemen.

65 procent van de ondervraagden zegt te verwachten dat gasten alsnog gaan roken in hun kamer, ondanks het verbod. Ruim de helft wil in zo’n geval de reinigingskosten verhalen op de gast.

De helft van de respondenten gaf aan dat hun hotel al vóór 1 juli rookvrij was. Ruim 87 procent voelt er niets voor om in hun hotel een aparte rookruimte te bouwen. De overige 13 procent die dat wel wil, ziet de bar als de meest aangewezen plaats voor zo’n ruimte.

KHN maakte geen namen van hotels of -ketens bekend, maar Bastion heeft in ieder geval aangegeven niet rookvrij te worden, maar rookruimtes te bouwen en rookkamers te blijven aanbieden.

Positief

Ondanks de hoge verwachting van ongehoorzaamheid van de gasten onder hoteliers, verwachten ze weinig overlast en onbegrip van hun gasten, of in ieder geval minder dan hun collega’s in de andere sectoren.

Ook zijn hotels het postitiefst over de omzetverwachting. 80 procent denkt dat hun omzet gelijk zal blijven of zal stijgen vanaf 1 juli, een verwachting die in de rest van de horeca maar door 35 procent wordt gesteund.

Download hier het enquêterapport van KHN (pdf).

Reageer op dit artikel