nieuws

‘Klap Spaanse hotels komt nog

Hotel

Spaanse hotels hebben het zwaar op dit moment. Vooral vier- en vijfsterrenhotels zitten in problemen door economische malaise. De echte harde klap wordt verwacht na de zomer, wanneer de toeristen weer naar huis zijn. Dat zegt de Nederlander Ton Lodder die al jaren actief is Spanje.

‘Klap Spaanse hotels komt nog

‘De situatie in de Spaanse hotellerie is momenteel erg onzeker. Vooral de binnenlandse markt is geremd door de onzekere economische situatie’, laat Ton Lodder, de Nederlandse eigenaar van het Spaanse Gestión T3 Hoteles SA, weten.

De economische terugval zorgt in Spanje voor een behoorlijke crisis. ‘De banken hebben voor de zekerheid de kraan maar helemaal dichtgedraaid en ook de vriendelijke maar bepaald niet kundige regering van Zapatero weet er geen raad mee. In september, wanneer het toeristenseizoen is afgelopen, zullen er nog meer klappen vallen’, vreest Lodder.

Door de ontstane situatie zijn de bestedingen in hotels en restaurants behoorlijk teruggelopen. Lodder: ‘Vooral de vier- en vijfsterrenhotels voelen dit erg sterk. De buitenlandse markten functioneren nog redelijk, maar het is vooral de binnenlandse markt die is weggevallen’.

USP

Lodder stelt dat het een grote fout is het probleem op te lossen door te beknibbelen op service en kwaliteit. ‘De kosten zijn te hoog om via goedkope prijzen te concurreren met andere bestemmingen zoals Marokko en Cuba. De Spaanse hotellerie moet hun producten nog meer segmenteren en hun usp’s gaan versterken.’

‘Spanje heeft een buitengewoon goede infrastructuur van wegen, treinen en ziekenhuizen die voor een ouder wordend Europa steeds belangrijker gaat worden’, stelt Lodder, die met zijn luxe hotels Hilton Buenavista Toledo en het pas geopende Hilton Sa Torre Mallorca de crisis voelt.

Ton Lodder werkt al dertig jaar in de buitenlandse hotellerie. Voor Gestión T3 Hoteles SA werkte hij voor Hoteles Hesperia in Madrid. Vanaf 1971 was Lodder dertien jaar actief voor Hilton.

Reageer op dit artikel