nieuws

‘9000 extra kamers Amsterdam niet reëel

Hotel

René Wildeman, general manager van het bekende Amsterdamse hotel De Roode Leeuw, is verbaasd over uitspraken van Stefan Diender, directeur van het Amsterdamse Toerisme & Congresbureau (ATCB). Wildeman noemt de 9.000 extra hotelkamers voor Amsterdam niet getuigen van realiteitszin.

‘9000 extra kamers Amsterdam niet reëel

‘De uitbreiding van 18.000 naar 27.000 hotelkamers was gebaseerd op een jaarlijkse groei van het toerisme van vijf procent. Door de tegenvallende economische groei in veel landen wordt deze groei niet gerealiseerd. De uitspraken van Diender getuigen niet echt van realiteitszin’, aldus Wildeman.

Recent meldde Diender in Het Financieele Dagblad dat Amsterdam snel extra hotelkamers nodig heeft om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Wildeman wijst op het teruglopen van de bezettingsgraad in Amsterdamse hotels de eerste maanden van dit jaar en verwacht dat dit de komende maanden niet spectaculair gaat stijgen.

City-wide congressen

Wildeman: ‘Het ATCB wil meer kamers om onder andere grote congressen binnen te kunnen halen. Echter, met ene paar city-wide congressen zullen deze 9.000 additionele kamers niet gevuld kunnen worden. Het enige grote congres dat Amsterdam nu nog aandoet, het International Broadcasting Congress, lonkt nu ook al enige tijd naar het buitenland’.

De general manager De Roode Leeuw ziet liever dat de markt zijn werk doet. ‘Dat er hotelkamers bij moeten komen, zal ik niet ontkennen. Maar het lijkt me verstandiger de marktwerking zijn werk te laten doen. Komt er niet snel een opleving van de economie wereldwijd, dan zal Amsterdam op een grote overcapaciteit afstevenen’.

Reageer op dit artikel