nieuws

Inkomend toerisme krijgt zware klap

Hotel

Het gaat niet goed met het inkomende toerisme in Nederland. In 2008 hebben 10,2 miljoen buitenlandse gasten ons land bezocht, een daling van 7 procent ten opzichte van 2007.

Inkomend toerisme krijgt zware klap

De wereldwijde economische crisis, ongunstige wisselkoersen en de invoering van de vliegtaks inclusief de impact op vliegverbindingen en capaciteit zijn de belangrijkste redenen. Dat zegt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), die zich baseert op voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Duitsland, de belangrijkste herkomstmarkt voor Nederland, daalde met 5 procent naar 2,7 miljoen gasten. Verder loopt het aantal toeristen uit Groot-Brittannië en de VS hard terug, mede door de economische crisis en de dure euro.

Uit de VS kwamen afgelopen jaar 18 procent minder toeristen naar Nederland. Totaal bezochten 800.000 Amerikanen ons land. Vanuit België daalde het aantal toeristen met 1 procent tot 1,1 miljoen.

Spanje noteerde in 2007 nog een forse groei, maar daalde in 2008 met 17 procent. De economische crisis in combinatie met een daling in aantal vliegverbindingen speelt hier een belangrijke rol. Een daling was ook te zien vanuit Frankrijk (-9 procent), Italië (-6 procent) en Scandinavië (-3 procent).

Het aantal bezoekers uit China bleef in gelijk aan 2007. In het voor- en naseizoen steeg het aantal. In de zomermaanden daalde het aantal Chinese toeristen. Reden voor deze daling is dat veel Chinezen vanwege de Olympische Spelen in eigen land bleven.

India en Rusland lieten als enige een groei zien van respectievelijk 14 en 10 procent. Hun volume blijft vooralsnog bescheiden, concludeert het NBTC.

Reageer op dit artikel