nieuws

Vliegtaks mogelijk op de helling

Hotel

Het is niet ondenkbaar dat de vliegtaks, een belasting op vluchten waardoor tickets duurder worden, wordt afgeschaft. Het kabinet maakt zich zorgen over de verslechterende internationale concurrentiepositie van Schiphol en wil een onderzoek naar de stijgende kosten voor de luchthaven.

Vliegtaks mogelijk op de helling

Minister Camiel Eurlings van Verkeer kondigde 5 februari in de Tweede Kamer aan een onderzoek in te stellen naar de stijgende kosten voor Schiphol. Het kabinet maakt zich grote zorgen over de verslechterde internationale concurrentiepositie van de luchthaven.

Onderzoek wijst uit dat het met Schiphol vergelijkbare Parijse vliegveld Charles de Gaulle juist groeit. Ook het Duitse vliegveld Weeze, vlak over de grens bij Nijmegen, laat een groei zien, terwijl Schiphol echter sterk in de min zit. Dat betekent dat buitenlandse toeristen wegblijven, wat weer nadelige gevolgen heeft voor hotels en ander horeca.

Het door Eurlings ingestelde onderzoek richt zich op kosten voor beveiliging, havengelden, luchtverkeersleiding en de vliegbelasting, die volgens Eurlings een belangrijk deel uitmaakt van die kosten.

Het aantal passagiers in december was gemiddeld 9,4 procent lager dan het jaar daarvoor. Het aantal vertrekkende passagiers lag 17,7 procent lager, terwijl het aantal overstappende passagiers, die geen vliegbelasting betalen, gelijk bleef.

KLM-topman Peter Hartman reageert enthousiast op het onderzoek. Ook KLM heeft het moeilijk. Hartman is blij dat de minister de ernst van de zaak onderkent en benadrukt het belang van de luchthaven voor de Nederlandse economie, voor Amsterdam en de werkgelegenheid.

De kamer is verdeeld over afschaffing van de vliegtaks, omdat de taks in het regeerakkoord is opgenomen. PvdA-minister Wouter Bos reageert verbaast: ‘De taks afschaffen lijk me heel bijzonder’.

Reageer op dit artikel