nieuws

Crisismaatregel: vliegtaks verdwijnt

Hotel

De vliegtaks verdwijnt. Dat valt op te maken uit het principeakkoord dat het kabinet en de sociale partners dinsdagavond laat sloten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet recent weten dat het afschaffen van de vliegtaks de instroom van zakelijk verkeer bevordert.

Crisismaatregel: vliegtaks verdwijnt

Volgens media wordt de vliegtaks al op 1 juli 2009 afgeschaft. Daarmee is de belasting op vliegverkeer net een jaar oud geworden. De vliegtaks houdt in dat bij EU-vluchten 11,25 euro per ticket toeslag wordt berekend. Voor langere vluchten bedraagt de vliegtaks 45 euro.

Bij de aankondiging van een historische krimp van de Nederlandse economie door het Centraal Planbureau, liet KHN weten dat het juist nu de tijd is om te kijken naar het mogelijk afschaffen van de vliegtaks. ‘Het afschaffen van de vliegtaks bevordert de instroom van zakelijk verkeer’, aldus KHN-woordvoerder Joris Prinssen op 18 februari.

Brandbrief

Hotels op Schiphol zullen blij zijn met het afschaffen van de vliegtaks. Zij stuurden eind februari een brandbrief naar gemeente Haarlemmermeer. Daarin vroegen ze om verlaging van de toeristenbelasting én om druk vanuit lokale overheid richting het kabinet om de vliegtaks af te schaffen.

General manager Kees Teer van Dorint Hotel Amsterdam Schiphol liet namens de gezamenlijke hotels op schiphol weten te verwachten dat er extra druk wordt gezet op de overheid om de vliegtaks van tafel te halen.

De vliegtaks werd 1 juli 2008 ingevoerd. De belasting levert de overheid 350 miljoen euro per jaar op. De vliegbelasting stuitte bij de invoering op groot verzet van Nederlandse luchthavens, met Schiphol voorop, en reisorganisaties.

Pakket crisismaatregelen

Naast afschaffing van de vliegtaks houdt het kabinet vast aan het plan om de pensioenleeftijd op termijn te verhogen naar 67 jaar. Sociale partners krijgen tot 1 oktober de tijd om alternatieven aan te dragen die evenveel geld opbrengen.

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen legden in de nacht van dinsdag op woensdag de laatste hand aan het pakket crisismaatregelen.

Reageer op dit artikel