nieuws

Nederland bij grootste dalers hotelbezetting Europa

Hotel

Van alle Europese landen zijn Nederland, Griekenland en Cyprus de grootste dalers in hotelbezetting. In 2008 werden in ons land 4,1 procent minder overnachtingen geboekt dan in 2007. Slowakije en Letland laten juist groei zien, blijkt uit een studie van de Europese Gemeenschap.

Nederland bij grootste dalers hotelbezetting Europa

Vorig jaar registreerde de 27 onderzochte lidstaten samen 1.578 miljard overnachtingen, een terugval van 0,5 procent ten opzichte van 2007. In dat jaar was nog sprake van een aanzienlijke groei (+3,4 procent) in vergelijking met 2006.

De afname in bezetting is illustratief voor de economische recessie waarmee sinds vorig jaar praktisch alle landen van Europa kampen. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat er minder buitenlandse gasten zijn. Het aantal binnenlandse overnachtingen bleef stabiel.

Opvallend is dat de daling vanaf de tweede helft van 2008 doorzette. In het eerste kwartaal was er nog groei, 1,6 procent. Pas in het late voorjaar en de zomer keerde het tij en schoot graadmeter in de min, met de grootste daling in de periode september-december. Toen was sprake van 3,2 procent afname.

Spectaculair is de stijging in de nieuwe lidstaten. Slowakije kende bijna 8 procent groei in bezetting, Polen en Letland respectievelijk 4,7 en 4,6 procent.

De landen met de meeste hotelovernachtingen zijn Spanje (270 miljoen), Italië (247 miljoen), Duitsland (219 miljoen) en Frankrijk (209 miljoen).

Reageer op dit artikel