nieuws

Binnenlandse vakanties duurder

Hotel

Vakantie in eigen land is weer duurder geworden. Onder meer door de toegenomen belangstelling voor luxe wellnessvakanties, maar ook de immer stijgende prijzen in de horeca dragen er aan bij dat de prijzen voor binnenlandse vakanties harder stijgen dan voor tripjes naar het buitenland.

Binnenlandse vakanties duurder

Sinds september stegen de kosten voor een vakantie in Nederland met bijna zes procent. Een vakantie die 530 euro kost, kon vorig jaar nog voor 500 euro gemaakt worden, becijferde ING Economisch Bureau.

‘Belangrijke oorzaak is de toenemende populariteit van wellnessvakanties en andere luxere soorten van vakanties’, zegt Stefan van Woelderen van ING in De Telegraaf. ‘Ook stijgende prijzen van binnenlandse overnachtingen, restaurants en cafés, met prijsstijgingen tussen 3 en 4 procent, dragen bij aan een hoger prijspeil voor binnenlandse vakanties.’

Vakanties in het buitenland zijn volgens ING sinds september zelfs goedkoper geworden, waardoor het prijsverschil kleiner wordt, en ook het aantal buitenlandse vakanties toeneemt.

Volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zijn er tot begin april al 5 procent meer buitenlandse vakanties geboekt dan vorig jaar rond die tijd. Als reden daarvoor wordt ook de lage dollarkoers genoemd, en het slechte weer van vorige zomer waardoor veel mensen niet weer het risico op regen willen lopen.

Het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) benadrukt wel dat een buitenlandse vakantie nog steeds ruim twee keer zo duur is als een binnenlandse. Gemiddeld kost een vakantie in Nederland 24 euro per dag, terwijl een Nederlandse toerist in het buitenland gemiddeld 58 euro per dag kwijt is.

Reageer op dit artikel