nieuws

Hotelovernachtingen Amsterdam fors minder

Hotel

Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam is in 2008 gedaald met bijna 7 procent. Vooral Amerikanen en Spanjaarden lieten Amsterdam links liggen vorig jaar.

Hotelovernachtingen Amsterdam fors minder

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS, zo maakte het Amsterdams Toerisme en Congres Bureau (ATCB) donderdag bekend.

Het aantal gasten dat de hoofdstad bezocht, nam met 6,9 procent af. Volgens het ATCB was de verblijfsduur van de bezoekers iets korter dan andere jaren.

De grootste daling was te zien bij de Amerikaanse gasten. Zij boekten 18,2 procent minder overnachtingen. Ook het aantal Spanjaarden dat in de stad overnachtte nam af (15,5 procent). Gemiddeld daalde het aantal buitenlandse boekingen met 5,6 procent en het aantal Nederlandse met 8,1 procent.

De daling heeft gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio, constateert het toerismebureau. Het aantal banen nam met ongeveer 8 procent af, van 52.529 naar 48.239 volledige arbeidsplaatsen.

Het ATCB verwacht dat de daling van het aantal hotelgasten zich dit jaar verder voortzet tot rond de 10 procent. De recessie leidt ertoe dat zowel de zakelijke als de toeristische markt sterk onder druk staan.

Het ATCB begon daarom vorig jaar al samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) een promotiecampagne. Binnenkort komt er een nieuwe grootscheepse actie, waaraan ook de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) meedoet.

Reageer op dit artikel