nieuws

Hotels in actie tegen illegale prostitutie

Hotel

Als hotels vermoeden dat er illegale prostitutie plaatsvindt in hun zaak, zullen zij de gegevens van de prostituee of klant meteen aan de politie geven. Dat staat in een draaiboek dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN), politie en justitie hebben opgesteld.

Hotels in actie tegen illegale prostitutie

Het draaiboek wordt maandag 23 november overhandigd aan voorzitter Marleen de Pater-van de Meer (CDA) van de Tweede Kamercommissie van Justitie.

Doel van het draaiboek is illegale prostitutie in hotels tegen te gaan. Daar is sprake van als prostituees een kamer huren en daar seks hebben met klanten. Hotelgasten mogen volgens de wet wel een prostituee in hun kamer ontvangen. Alleen als zij minderjarig is of wordt gedwongen haar lichaam te verkopen, is dat illegaal.

Om de privacy van de gasten zo veel mogelijk te waarborgen, zijn het overigens alleen directieleden die gegevens doorspelen aan de autoriteiten. Voor zover mogelijk zullen ze die informatie ook anonimiseren. De politie krijgt alleen die gegevens die nodig zijn voor het onderzoek.

Hotels zijn sowieso al wettelijk verplicht bepaalde gegevens van gasten te registreren en te bewaren. Die kunnen ze in ieder geval aan de autoriteiten geven.

Als personeelsleden vermoeden dat er sprake is van illegale prostitutie, zullen ze bovendien proberen extra informatie te verzamelen, zoals het paspoortnummer of een kopie van het paspoort. De desbetreffende persoon moet daar echter wel van op de hoogte zijn en er ook toestemming voor geven.

De betrokken partijen gaan nog een speciale handleiding voor hotelpersoneel schrijven. Daarin komt te staan wat medewerkers moeten doen als er sprake is van illegale prostitutie.

KHN, politie en justitie vinden illegale prostitutie in hotels ongewenst. Naast het feit dat het een ernstig misdrijf is, is het vaak ook schadelijk voor de bedrijven. Zo kan het negatieve publiciteit voor ze opleveren.

Reageer op dit artikel