nieuws

Aantal horecaovervallen stijgt met 12 procent

Hotel

Het aantal overvallen op horecabedrijven is vorig jaar flink toegenomen, van 881 naar 991, een stijging met 12 procent. De stijging is het grootst in de hotelsector met liefst 123 procent.

Aantal horecaovervallen stijgt met 12 procent

Horecabedrijven en vooral cafetaria’s zijn een makkelijk doelwit. De toename van het aantal overvallen is volgens Ron Looije, woordvoerder voor de Raad van Korpschefs, voor een belangrijk deel te wijten aan ‘gelegenheidsovervallers’, jonge daders die impulsief een overval plegen.

‘Cafetaria’s zijn laat open, hebben relatief weinig personeel en zijn makkelijk te betreden’, verklaart Looije de populariteit van de fastfoodbedrijven bij deze overvallers.

De stijging past in de trend van het totale aantal overvallen dat van 2165 in 2007 steeg tot 2868, terwijl de regering juist inzette op een vermindering van het aantal overvallen met 1000 eind dit jaar.

Om het aantal overvallen terug te dringen is verleden jaar Taskforce Overvalcriminaliteit opgericht, onder leiding van de Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb. Die heeft twee weken geleden een aantal maatregelen bekend gemaakt. Zo zet de politie al enige tijd quick response teams in die direct massaal in actie komen als een overval is gemeld.

‘We komen al een tijdje met meerdere teams (surveillancewagens) na een melding om de pakkans flink te vergroten’, zegt Looije daarover. ‘Er worden zelfs helicopters ingezet. Onze eerste indruk is dat dit al resultaat oplevert.’

Daarnaast stellen Minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) extra geld beschikbaar voor preventie en beveiliging van bedrijven.

Reageer op dit artikel