nieuws

Hotelier huivert voor nieuwe concurrenten

Hotel

Ruim driekwart van de hoteliers in Amsterdam vreest omzetdaling als gevolg van nieuwe concurrenten. Dat blijkt uit de jongste editie van de Global Hotel Market Sentiment Survey van onderzoeksbureau Horwath HTL. Het optimisme over het herstel in de hotelmarkt groeit, wereldwijd maar vooral in Nederland.

Hotelier huivert voor nieuwe concurrenten

Het Global Hotel Market Sentiment Survey wordt elke zes maanden uitgevoerd. Horwath HTL peilt de stemming onder ruim 2000 hoteliers in 55 landen en brengt de verwachtingen in de hotelmarkt op korte termijn in kaart. Het gaat dan om de eigen resultaten, de ontwikkelingen wereldwijd en de verschillende marktsegmenten.

Wereldwijd herstel in zicht

Wereldwijd geloven hoteliers dat de crisis grotendeels voorbij is en dat 2010 het begin zal zijn van het herstel. Ook in de Benelux worden dit jaar weer hogere bezettingsgraden en omzetten verwacht. Binnen Europa is Nederland na Groot-Brittannië het meest optimistische land, gevolgd door Servië, België, Luxemburg. Op nummer 5 staat Rusland.

Hogere bezetting in 2010

Pessimisme maakt in de Benelux plaats voor optimisme. Ruim 71 procent van de hoteliers verwacht dat de bezettingsgraad in 2010 hoger zal zijn dan in 2009. Daarnaast verwacht 65 procent dat ook de gemiddelde kamerprijs zal stijgen. De totale omzet gaat eveneens omhoog, zegt 75 procent.

‘Juich niet te vroeg’

Volgens Ewout Hoogendoorn, directeur van Horwath HTL in Nederland, geven de resultaten niet aan dat de hotelmarkt in 2010 direct volledig hersteld is. ‘Het optimisme van de hoteliers moet worden afgezet tegen de zeer magere resultaten in 2009. Het geeft echter wel aan dat de hoteliers verwachten dat het ergste achter de rug is’.

Angst voor nieuwe concurrenten regeert

Met name de ontwikkelingen in de wereldeconomie, de landelijke economie en het lokale toerisme worden gezien als positieve invloeden op de resultaten van de hoteliers. Negatieve invloeden worden nog verwacht van de hoge olieprijzen, de sterke euro en vooral het toevoegen van nieuw aanbod in de lokale markten. De angst voor nieuwe concurrenten is het sterkst in Amsterdam: 77 procent van de hoteliers daar verwacht dat nieuw hotelaanbod een negatieve impact zal hebben op de resultaten. Desondanks is de hoofdstedelijke hotelsector – veel meer dan in de rest van het land – optimistisch over het herstel in de markt.

Hoerastemming in Hongkong, Ierland in mineur

Van de 55 landen die meedoen aan het onderzoek is Hong Kong het meest positief. Het meest negatieve land is Ierland. Over het algemeen geldt dat hoteliers in Azië het meest optimistisch zijn, terwijl het optimisme in Amerika en Europa een stuk lager ligt.

Reageer op dit artikel