nieuws

Toch horeca-cao na bliksemakkoord

Hotel

Met een bliksemakkoord tussen de onderhandelaar van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden lijkt er nieuwe horeca-cao te komen. Werknemers gaan er tot eind maart 2012 1,75 procent op vooruit.

Toch horeca-cao na bliksemakkoord

Dinsdagavond meldde KHN dat er overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao per 1 april. Daarin staat dat in 2010 de lonen niet stijgen, maar dat per 1 januari 2011 de salarissen van horecamedewerkers met 0,75 procent omhoog gaan. Per 1 juli 2011 volgt nog eens een loonsverhoging van 1 procent. De eindejaarsuitkering blijft van kracht.

FNV Horeca zegt zeer verrast te zijn door het bliksemakkoord. ‘Onze cao-commissie was ook ontzettend verbaasd. Bijna onbegrijpelijk dat er nu één dag voor het aflopen van de cao ineens van alles gebeurt bij KHN’, laat FNV-bestuurder Milen van Boldrik weten.

FNV stelt dat er van een akkoord nog geen sprake is. De vakbond moet eerst middels een stemming groen licht krijgen van de achterban. Gisteravond waren meer dan een derde van de stemmen geteld met een positieve uitslag als gevolg.

Vorige week liet de vakbond weten dat de werkgevers en werknemers mijlenver uit elkaar stonden. Er zou zelfs geen enkele communicatie meer zijn tussen KHN en de vakbonden. Vermoedelijk speelt hierbij de vakantie van de ervaren cao-onderhandelaar Paul Schoormans van KHN een rol.

Naast de stapsgewijze loonsverhoging is ook afgesproken dat er gedurende de looptijd van de huidige cao afspraken worden voorbereid voor de cao die vanaf maart 2012 moet gelden. Deze afspraken gaan over de vakvolwassen leeftijd en het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.

Met het bliksemakkoord komt er geen cao-loze periode en geen extra loonkosten voor ondernemers dit jaar. Daarnaast blijft in 2010 de pensioenpremie ongewijzigd en vervalt de premie Schor. Ook is er een vervroegd uittreden gecreëerd voor werknemers geboren in 1948.

Reageer op dit artikel