nieuws

Aantal bed & breakfasts blijft groeien

Hotel

Het aantal bed & breakfasts in Nederland is de laatste jaren sterk toegenomen. Meer dan de helft van de naar schatting 5.000 bed & breakfasts is in de afgelopen vijf jaar opgericht. De recessie zorgt voor een nog sterkere groei.

Aantal bed & breakfasts blijft groeien

Om starters in deze relatief nieuwe sector goed voor te bereiden, heeft NRIT Media in samenwerking met Bed & Breakfast Nederland een tweede editie uitgebracht van ‘Wegwijs in de Bed & Breakfastsector’. In deze startersgids zijn de resultaten opgenomen van een grootschalig onderzoek onder huidige en toekomstige eigenaren van bed & breakfastaccommodaties in Nederland.

Van alle B&B’s in Nederland is 85% deze eeuw gestart. Het onderzoek bewijst dat het starten van een B&B booming is. Het starten van een B&B is volgens de onderzoekers geen sinecure: ”Starters krijgen te maken met alle aspecten van een klein bedrijf: marketing, verkoop, schoonmaak, onderhoud, inkoop, financiën en internet. Tegelijkertijd is het hard werken, leveren ze een deel van hun privacy in en moeten ze altijd klaar staan voor de gasten. Toch blijft bed & breakfast haar charme danken aan kleinschaligheid, een persoonlijke benadering, gastvrijheid en een unieke beleving.” Vooral in de provincies Noord-Holland, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg treffen we B&B’s aan. Niet zo verwonderlijk aangezien dit de meest toeristische provincies van Nederland zijn.

Luxer en duurder

Uit het onderzoek blijkt verder dat recent gestarte B&B’s gemiddeld iets kleiner zijn dan de oudere B&B’s. Een gemiddelde B&B in Nederland heeft twee gastenkamers met in totaal zes bedden. In vergelijking met twee jaar geleden zijn veel algemene voorzieningen, zoals koelkasten, leesmateriaal en internet naar de gastenkamer verhuisd, waardoor gasten meer privévoorzieningen ter beschikking hebben. Dat de bed & breakfastsector een groeiende markt is, valt op te maken uit het feit dat 50% van de eigenaren het aantal gasten ziet toenemen. De gemiddelde prijs die de gast betaalt voor een tweepersoonskamer in de Nederlandse B&B bedroeg in 2009 65euro (inclusief ontbijt en eventuele toeristenbelasting). De nieuwe B&B’s vragen gemiddeld een hogere prijs dan de oudere B&B’s.

B&B blijft hobbymatige bezigheid

De Nederlandse B&B kreeg in 2008 gemiddeld 196 gasten over de vloer, die tezamen zo’n 356 overnachtingen realiseerden. Eigenaren van een B&B besteden samen met gezinsleden en werknemers per week 38,5 uur aan het runnen van een B&B. Toch blijft de exploitatie van een B&B een hobbymatige bezigheid aangezien 40% van de B&B’s een omzet opgeeft van minder dan 2.500 euro. Ondanks dat heeft ruim een kwart van de B&B’s uitbreidingsplannen. Het gaat daarbij met name om meer kamers en uitbreiding van voorzieningen en/of diensten.

Reageer op dit artikel