nieuws

Forse omzetdaling in horeca

Hotel

De omzetdaling in de horeca in het tweede kwartaal van 2010 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is 2,7 procent. Vooral de restaurant- en drankensector moesten flink wat omzet inleveren.

Forse omzetdaling in horeca

Dit blijkt uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering. In de restaurantsector staat de omzetontwikkeling het meest in de min. Daar is de omzetontwikkeling -4,0 procent. Bij de drankensector is het -3,5 procent. Dit zijn de grootste dalers. De hotels doen het vergeleken met de andere sectoren het best: hun omzetontwikkeling bleef gelijk met dezelfde periode vorig jaar.

De ondernemers zeggen dat de economische omstandigheden de belangrijkste reden voor de omzetdaling zijn. Ook is de gemiddelde besteding per gast afgenomen en komen vaste gasten minder vaak.

Vier op de tien ondernemers gaven aan dat het aantal gasten in hun bedrijf af is genomen. Ruim 33 procent van de ondernemers zegt dat de gemiddelde besteding is afgenomen en in één derde van alle horecazaken komen vaste gasten minder vaak.

Veel ondernemers nemen maatregelen om de bedrijfsvoering te verbeteren. De meeste bedrijven bezuinigden op personeel en maakten meer reclame.

In het komende jaar wil negentig procent van de ondernemers maatregelen nemen. Ze denken aan een kostenbesparing op energie en inkoop en willen ze meer doen met acties en aanbiedingen.

Het WK heeft de horeca ook weinig goeds gedaan. In totaal zegt 26 procecnt van de ondernemers méér gasten te hebben gehad dankzij het WK, maar 46 procent zegt juist dat dankzij het WK deze periode minder gasten kwamen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel