nieuws

Sterrenclassificatie schat gastbeleving niet op waarde

Hotel

Bij het Nederlandse sterrenclassificatiesysteem voor hotels is de hardware teveel leidend en schat het de gastbeleving niet op juiste waarde. Dat zegt Jan van der Putten, cluster general manager van Hilton in ons land.

Sterrenclassificatie schat gastbeleving niet op waarde

‘Mijn kritiek op de Nederlandse sterrenclassificatie is dat het juist de gastbeleving niet op waarde schat. De hardware is teveel leidend’, aldus Jan van der Putten in Hotello, het blad van International Network Connecting Hotelschoolgraduates.

Van der Putten: ‘We hebben ooit in een werkgroep een nieuw keuringssysteem uitgedokterd, waarvan mystery visits een centraal onderdeel uitmaakten. Daarmee kon de kwaliteit van de dienstverlening getoetst worden. Dat systeem is nooit verankerd geraakt in de branche. Doodzonde’.

Reageer op dit artikel