nieuws

Talking Trend: ‘Groeiende rol van congiërges

Hotel

De rol als congiërge voor een hotelgast, ingevuld door een hotel, kan steeds belangrijker worden. Dit door het steeds belangrijker worden van het menselijke aspect van een hotel. Dat zegt hotelwatcher Hans Meyer tijdens de Horecava in Amsterdam.

Talking Trend: ‘Groeiende rol van congiërges

‘Het menselijk aspect is heel belangrijk. Juist in deze tijd waarin veel via internet gaat. Daarom is er een groeiend belang van de congiërge. Maar dan wel op een ander niveua als nu’, zegt Meyer.

Meyer zegt te geloven in de congiërge, ‘maar dan wel een moderne. Laatst boekte ik een hotel in Buenos Aires. Kreeg ik drie weken van tevoren al een email met de vraag of ik behoefte had aan informatie. Voor mijn hotelbezoek waren er nog contactmomenten met het hotel. Allemaal per mail. Na het uitchecken kreeg ik nog een keer een mail met de vraag of mijn verblijf naar wens was geweest’.

Deze zogeheten touch point moeten door architecten meer als uitgangspunt worden gekozen bij het bouwen van een hotel. Meyer: ‘De gast nemen als uitgangspunt en daar een hotel omheen bouwen. Dat is belangrijk. Dus maak een experience map en laat dan de architect er een hotel omheen bouwen’.

Reageer op dit artikel