nieuws

Handdoek en badjas krijgen chip tegen diefstal

Hotel

In hotels en restaurants is voor zo’n 200 miljoen euro aan linnengoed, zoals tafelkleden, handdoeken en beddengoed in omloop. Ieder jaar verdwijnt echter ongeveer de helft van het totaal aan linnengoed, wat neerkomt op een kostenpost van 100 miljoen euro.

Handdoek en badjas krijgen chip tegen diefstal

Womitex, de op een na grootste linnenverhuurder van ons land, gaat het linnengoed voortaan chippen. ‘Zo kunnen we zien waar het verdwijnt en in welke hoeveelheden’, zei directeur Marc Rynja maandag tijdens de opening van het nieuwe pand van Womitex in Almere.

Hotel wasserij

De chip helpt om te bepalen wie er opdraait voor de kosten, maar er moet ook een afschrikwekkende werking vanuit gaan. Volgens Rynja is er altijd discussie over of de handdoek in het hotel verloren is gegaan of onderweg of bij de wasserij. ‘De chip geeft daar helderheid over.’

Linnengoed

Bovendien kan een hotel of restaurant aan de hand van de chip ook zien of het laken qua levensduur in lijn loopt met de rest en bijvoorbeeld hoe vaak het linnengoed is gewassen.

Jaarlijks verdwijnt er zo’n dertig tot veertig procent van de handdoeken en tien procent van het bedlinnen. De RfiD-chip in het linnengoed moet het lekken fors terugdringen.

Reageer op dit artikel