nieuws

2010: omzetdaling voor kwart Top 100

Hotel

Een kwart van de Top 100 spelers kreeg in 2010 opnieuw een daling van de omzet voor de kiezen. De verliezers waren niet alleen zakenhotels en vergaderaars – ‘een grote omzet- en winstterugval’, meldt Regardz. Ook casual dining-concepten als Beren Holding en Connaisseur moesten het met minder inkomsten stellen. .

2010: omzetdaling voor kwart Top 100

De totale omzet van de honderd grootste spelers groeide met een magere 2 procent naar €5,36 miljard. Daarmee is het verlies van 8 procent in 2009 nog lang niet goedgemaakt.

Bedrijven die substantiële groei wisten te realiseren, deden dat vooral door overnames en nieuwe vestigingen. Sterke autonome groei is zeldzaam in deze editie van de Top 100. ‘Het had beter gekund’, constateert Okura-topman Marcel van Aelst droogjes. Dat bedrijf groeide overigens wel sterk, na een dramatische daling in 2009. De internationale congressen trekken gelukkig weer aan, merken ook Huis ter Duin, Hotels van Oranje en het Kurhaus.

De schrik zit er goed in bij de ondernemers. Velen menen dat het nooit meer wordt als vroeger en dat we moeten leven met ups en downs. Als het herstel al komt, dan pas in 2012 of 2013. De herstructureringen, reorganisaties en ontslagrondes van de afgelopen twee jaar leidden er wel toe dat veel bedrijven in 2010 een positief nettoresultaat neerzetten.

» Bekijk hier de Top 100 van 2011

Reageer op dit artikel