nieuws

Bezuinigingen Rijk kost Amsterdam 750.000 hotelgasten

Hotel

Forse bezuinigingen van het Rijk zorgen ervoor dat Amsterdam in twee jaar tijd minimaal 750.000 hotelovernachtingen misloopt. Volgens het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) gaat het om een strop van 300 miljoen euro. Het ATCB wordt dit jaar voor 450.000 euro gekort op subsidie. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) gaat van 16,6 miljoen euro subsidie naar 5,8 miljoen euro in 2015.

Bezuinigingen Rijk kost Amsterdam 750.000 hotelgasten

‘Het Rijk realiseert zich niet wat de gevolgen van deze beslissing zullen zijn’, waarschuwt Stefan Diender van het ATCB over de bezuinigingsmaatregel van het Rijk.

Diender: ‘Onlangs hebben NBTC en wij berekend dat investeringen in toeristische marketing en promotie een extreem hoog rendement hebben. Elke euro die wij hierin investeren, levert de stad een extra omzet op van 44 euro. Van de bestedingen van bezoekers vloeit bovendien zo’n 40 procent terug naar met name het Rijk in de vorm van diverse belastingen’.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) wil 65 procent bezuinigen op de promotie van Nederland als bestemming. Omdat meer dan de helft van alle buitenlandse hotelovernachtingen in Amsterdam plaatsvindt, heeft dit vooral ernstige gevolgen voor de hoofdstad.

Het ATCB heeft berekend dat bij deze korting van het Rijk Amsterdam in twee jaar tijd minimaal 750.000 verblijfsbezoekers gaat missen en daarbij 300 miljoen euro omzet misloopt. Ook de werkgelegenheid in Amsterdam zal volgens het ATCB onder druk komen te staan. Gevreesd wordt voor zo’n 2.700 banen verdeeld over hotels, restaurants, winkels, warenhuizen, musea en vervoersbedrijven.

Amsterdam trekt jaarlijks zo’n 5,3 miljoen hotelgasten. In totaal zijn bezoekers in Amsterdam goed voor 5,5 miljoen euro aan bestedingen en ruim 50.000 voltijdbanen, veelal in de categorie laagopgeleiden, stelt ATCB.

Jos Vranken van het NBTC laat in een aanvulling tegenover persbureau ANP weten dat de bezuinigingen Nederland jaarlijks twee miljoen toeristen, goed voor 800 miljoen euro aan inkomsten, schelen.‘Het is een utopie te denken dat de sector de bezuinigingen kan compenseren’, zegt Vranken.

Reageer op dit artikel