nieuws

Vakantiegeld dicht gat in de privé-begroting

Hotel

De komst van het vakantiegeld: vorig jaar goed voor een flinke boost aan vakantieboekingen, heeft dit jaar niet geleid tot een run op reserveringen. Van 23 mei tot en met 5 juni boekte bijna 8 procent minder mensen een zomervakantie dan vorig jaar. In omzet kwamen de boekingen ruim 5 procent lager uit.

Vakantiegeld dicht gat in de privé-begroting

Vakantiegeld wordt dus niet automatisch ingezet waarvoor het bedoeld is. ‘Het dicht vaak een gat in de begroting van huishoudens. Maar het geeft wel ruimte voor later,’ zegt Steven van der Heijden, bestuursvoorzitter van TUI Nederland.

‘We zijn natuurlijk helemaal nog niet echt uit de crisis, zoals in meer branches is het nog steeds kommer en kwel,’ vervolgt hij.

Vliegreizen

Uit de boekingscijfers blijkt dat tot medio juni iets minder mensen een zomervakantie hebben geboekt dan vorig jaar, de omzet ligt wel 2,1 procent hoger. ‘Dat kom doordat het aantal geboekte vliegreizen aantrekt, waardoor het gemiddeld bedrag hoger uitkomt,’ aldus Van der Heijden.

Mensen boeken ‘moeilijke’ reizen vaker bij een touroperator, makkelijke vakanties regelen mensen steeds vaker zelf.

Voor het hele zomerseizoen rekent marktleider TUI Nederland op een stabilisatie of een kleine plus. ‘Vooral omdat er meer is ingekocht aan het begin van het jaar toen de boekingen hard gingen.’ Daardoor zal er volgens Van der Heijden ook een voortdurende beschikbaarheid zijn van goed geprijsde lastminutes.

Budget zomervakantie

De lastminutereizen die in juni zijn geboekt voor vertrek in de maanden juni en juli, hadden een gemiddelde prijs van 540 euro, waar dat vorig jaar nog 513 euro was. De gemiddelde prijs voor een ‘gewone zomervakantie’ ging van 628 euro naar 642 euro.

Nu er bijna drie maanden zomerseizoen opzitten, het seizoen begint op 1 april, valt op dat mensen op andere momenten vertrekken. Zo gingen in de belangrijke meimaand met daarin de meivakantie 14 procent minder mensen in georganiseerd verband op vakantie. In juni daarentegen vertrokken tot dusver ruim 9 procent meer mensen.

Reageer op dit artikel