nieuws

‘KNMI kost Waddeneilanden omzet

Hotel

Er is geen onderwerp waar Nederlanders vaker over praten – en over klagen – als het weer. Het KNMI is dan ook vaak onderwerp van spot en nijdigheid. Vaak kan het meteorologisch instituut daar niets aan doen, maar Herman van der Poel van Golden Tulip Graaf Bernstoff op Schiermonnikoog heeft nu een gerede reden tot klagen.

‘KNMI kost Waddeneilanden omzet

‘Het KNMI en andere weerinstituten moet de Wadden als apart gebied gaan beschouwen’, aldus de PR-man van het hotel.

Prima vertoeven

Het kan niemand ontgaan zijn, dat het de laatste weken slecht gesteld is met het Hollandse weer. De weermannen konden niets anders dan regen, donder en veel wind prediken voor gans Nederland. Toch komt Van der Poel daartegen in het geweer: ‘De afgelopen dagen is het prima vertoeven geweest op de Wadden. Twintig graden, geen regen en een zonnetje’, meldt hij aan Missethoreca.nl.

Apart gebied

‘De weersvoorspellingen hebben grote invloed op het toerisme, ook naar de Waddeneilanden. Ik wil er dan ook voor pleiten om de Wadden als apart gebied te bestempelen, met name in het toeristenseizoen. Het is namelijk gebleken dat er hier minder regen valt en meer zonuren zijn dan de rest van Nederland. En wanneer er regen is, is die weer snel richting zee of land vertrokken’, stelt Van der Poel.

Boekingspatroon

Van der Poel ondervindt aan den lijve de negatieve gevolgen van de weersvoorspellingen. ‘Mensen bedenken zich nu wel twee keer, voordat ze een lastminute in eigen land boeken. Zo zijn de weersverwachtingen wel heel erg van invloed op het boekingspatroon van mensen. In deze periode hebben we natuurlijk veel kamers bezet door mensen die al ver van tevoren hadden geboekt. Maar juist die vijf of zes kamers die nu leeg zijn, hadden met het prachtige weer op de Wadden kunnen worden gevuld!’

Voorjaar

Van der Poel beaamt desgevraagd dat op de eilanden de voorspellingen vaak nadelig zijn. ‘Als er in het voorjaar wat buien voorspeld worden, nemen de mensen dat wel op de koop toe. Maar in het hoogzomerseizoen trekken ze hun aanvankelijke plannen toch eerder in, om een reisje naar het buitenland te boeken. Dat was dus niet nodig geweest! Het scheelt ons een reservering of tien per dag.’

Reageer op dit artikel