nieuws

Staatsbosbeheer zoekt pachter Vuurtoreneiland

Hotel

Staatsbosbeheer is op zoek naar een ondernemer die van het Vuurtoreneiland in het IJmeer een toeristische attractie wil maken.

Staatsbosbeheer zoekt pachter Vuurtoreneiland

Zelf zit SBB onder meer te denken aan een restaurant of hotel als bestemming voor het eilandje.

Twee voetbalvelden

Het lapje grond dat even uit de kust ligt is nog geen twee voetbalvelden groot, schrijft De Telegraaf. Het fort op het eilandje maakte voorheen deel uit van de Stelling van Amsterdam, samen met de ‘broertjes’ Pampus en Fort Diemerdam. Het moest aanvallen vanaf de Zuiderzee op de hoofdstad verdedigen.

Werelderfgoed

Het fort behoort nu tot het Werelderfgoed. Staatsbosbeheer wil graag in contact komen met ondernemers die het fort en de omgeving willen restaureren. Het militair en waterstaatkundig monument is namelijk in de loop der jaren ernstig in verval geraakt.

Werweerd

‘De halfondergrondse gebouwen zijn verweerd, verzakt, gescheurd en deels volgelopen met water’, schetst De Telegraaf een beeldende, maar weinig aansprekende stand van zaken. ‘Het opknappen van de leegstaande kazerne, munitie-opslagplaatsen en het vuurtorenwachtershuisje kost naar schatting tussen 1 en 3 miljoen euro. Ondernemers kunnen voor een deel daarvan subsidie krijgen’, is er nog wel hoop in bange ondernemersdagen.

Reageer op dit artikel