nieuws

Veel energiezuinige lampen in de horeca

Hotel

In de horeca worden relatief veel spaar- en ledlampen gebruikt. Van de 48 lampen die gemiddeld hangen in een horecabedrijf, zijn 2,7 stuks spaar- of ledlampen. 42 procent van alle MKB-ondernemers gooit kapotte spaarlampen in de vuilnis- of glasbak, horecabedrijven lijken daarop een uitzondering.

Veel energiezuinige lampen in de horeca

Dat blijkt uit onderzoek van GFK Panelservice in opdracht van stichting LightRec Nederland. 1334 respondenten uit het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) werkten mee. Gezamenlijk bezitten zij 20 miljoen lampen, waarvan er bijna 14 miljoen energiezuinig zijn (tl-, spaar- en ledlampen).

In een gemiddeld bedrijf hangen 29 lampen (15 tl-buizen, 4 spaarlampen, 1 ledlamp en 9 conventionele lampen). In een horecabedrijf ligt dat aantal op 48, waarvan 2,7 stuks spaar- of ledlamp zijn.

Vanwege de ruime openingstijden en het intensieve gebruik van verlichting voor bijvoorbeeld het creëren van sfeer, verwijderen horecaondernemers verhoudingsgewijs veel lampen (32 tegenover een gemiddelde van 14).

De 1334 deelnemende bedrijven verwijderden gezamenlijk 9,7 miljoen lampen, naar schatting van de onderzoekers heeft slechts 10 procent daarvan zijn weg teruggevonden voor recycling. 58 procent zegt zijn oude spaarlampen op een gewenste manier in te leveren. Horecaondernemers kiezen in het algemeen voor de milieustaat of inlevering in de winkel.

Reageer op dit artikel