nieuws

Goede cappuccino: mysterie van de lepeltest

Hotel

De kwaliteit van de schuimlaag van een cappuccino wordt getoetst met de lepeltest. Niet door een lepel op de schuimkraag te leggen en te kijken hoe lang deze blijft liggen, maar door de lepel van de rand van het kopje naar het midden te bewegen.

Goede cappuccino: mysterie van de lepeltest

Misschien wel de mooiste koffiefabel: test de schuimlaag van de melk door een lepel op het schuim te leggen en kijk hoe lang deze blijft liggen. Uit de wereld geholpen, voor zover nog nodig, door de topbarista’s Rose van Asten en Liesbeth Sleijster, die speciaal voor Misset Horeca Koffie & Thee zeven soorten melk testen.

Bij de lepeltest beweeg je de lepel van de rand van het kopje naar het midden. Dat doe je door de lepel schuin te houden, met de bolle kant wat meer naar boven dan de holle kant. Hierdoor duw je de melk weg van de zijkant.

Tijdens het duwen kijk je of de melk grote bellen en een soort zijdeglans heeft. Daarnaast let je op de hoeveelheid schuim, de laag moet minimaal 1 centimeter dik zijn. Tot slot kijk je of de melk/het melkschuim weer snel sluit: hoe lang kun je koffie (vermeng met de melk) zien voordat je weer melkschuim ziet. Hoe sneller dit gaat, hoe romiger de mondbeleving van de cappuccino is.

Benieuwd naar de testresultaten? De Misset Horeca special Koffie & Thee verschijnt vrijdag 23 september.

Reageer op dit artikel