nieuws

Koffie gaat depressie tegen

Hotel

Vrouwen die dagelijks minimaal twee koppen koffie drinken, hebben 15 procent minder kans op een depressie dan vrouwen die niet of nauwelijks koffie drinken. Voor vrouwen die elke dag vier koppen nuttigen, is dat percentage zelfs 20 procent.

Koffie gaat depressie tegen

Dat meldt NU.nl aan de hand van de resultaten van een onderzoek van Harvard. Onderzoekers volgden gedurende tien jaar de gezondheid van 50.000 Amerikaanse verpleegsters. Zij gaven in enquêtes aan hoeveel koffie en andere dranken ze nuttigden.

2600 van deze verpleegsters ontwikkelden tussen 1996 en 2006 een depressie, de meerderheid dronk weinig of geen koffie. Bij vrouwen die twee tot drie koppen koffie per dag dronken, kwam 15 procent minder vaak een depressie voor dan bij vrouwen die nauwelijks koffie dronken. Vrouwen die dagelijks vier of meer koppen dronken, liepen 20 procent minder kans op een depressie.

Eerder werd al aangetoond dat onder koffiedrinkers minder zelfdoding voorkomt. De onderzoekers denken dat cafeïne het brein beïnvloedt, want cafeïnevrije koffie had niet hetzelfde effect.

Een ander verband kan zijn dat mensen met een minder goede stemming weinig koffie drinken. Een van de symptonen van een depressie is slecht slapen en koffie houdt juist wakker en kan angstgevoelens versterken. Wellicht drinken mensen met een depressie daarom minder koffie.

Reageer op dit artikel