nieuws

Mannelijke managers missen vrouwelijke kwaliteiten

Hotel

Het mannelijk management in Nederland heeft meer vrouwelijke kwaliteiten nodig. Dat is de boodschap van het boek ‘Echte kerels doen het anders. Opkomst van shecision makers’ van Paul van Loon, dat maandag werd gepresenteerd tijdens de Horecava in Amsterdam RAI.

Mannelijke managers missen vrouwelijke kwaliteiten

Een wake up-call voor mannen! Dat is wat Paul van Loon, trainer in veranderingsmanagement, wil bereiken met zijn eerste boek. Hij gruwelt van het mannelijke management. Wat hen typeert? Van Loon: ‘Ik ben de baas, ik kan betere beslissingen nemen en ik weet het beste wat er op de werkvloer speelt.’

De traditionele mannelijke manager is volgens Van Loon vooral bezig met beschermen wat hij heeft. ‘Hij mist nieuwsgierigheid en heeft een zakelijke strategie die thuis door zijn kinderen als ouderwets en onzinnig wordt bestempeld. En wie een weerwoord heeft tegen zijn manager, wordt brutaal genoemd. Mijn grootste frustraties zijn managers die niet geloven in de kwaliteit van hun medewerkers.’

Wat mannen van vrouwen kunnen leren? Van Loon: ‘Ze zijn effectiever en flexibeler. Een man kiest vaak voor de weg rechtdoor, terwijl vrouwen veel beter in staat zijn naar links en rechts te gaan’, aldus de auteur. ‘Ze kunnen beter luisteren en bovendien hebben ze meer interesse voor het zogeheten onderwaterniveau, persoonlijke belangstelling dus. Het gaat ze niet direct om het resultaat, maar ook en juist om de dingen erachter.’

Van Loon benadrukt dat het niet per se zo moet zijn dat er meer vrouwen aan de top actief moeten zijn, maar dat vrouwelijke invloeden bij mannen volstaan. ‘Vrouwen hebben toch vaak te maken met de opvoeding van kinderen en hebben in veel gevallen ook geen zin om mee te doen in en aan de mannencultuur’, aldus Van Loon.

Reageer op dit artikel