nieuws

Van Galen: ‘Vertrek bekend voor toekennen ster

Hotel

Kersvers sterchef Lars van Galen begrijpt dat zijn vertrek bij De Bloemenbeek in De Lutte op een ‘bijzonder’ moment komt. In november ontving hij een ster van Michelin, dinsdag werd bekend dat hij met Richard van den Hoeven tuindorphotel & restaurant ’t Lansink in Hengelo gaat exploiteren. ‘Gelukkig wist mijn baas van de plannen voordat we de ster kregen.

Van Galen: ‘Vertrek bekend voor toekennen ster

Lars van Galen (r) en Richard van den Hoeven (beiden 33) beginnen 1 maart ‘op een van de mooiste plekken, misschien wel de mooiste, van Twente’. Een jaar vol hoogtepunten krijgt voor Van Galen een vervolg met het zelfstandig ondernemerschap. De Gouden Koksmuts, de internationale Culinaire Prix Taittinger en een Michelinster voor hem en de titel Euro Toques-Restaurant van het Jaar (en ook de ster) voor landhuishotel & restaurant De Bloemenbeek.

‘De ambitie een eigen zaak te hebben, speelt al vanaf mijn vijftiende’, aldus Van Galen. ‘In juni zijn de eerste contacten gelegd en is de bal gaan rollen. In november was daar ineens en volkomen onverwacht die ster, natuurlijk gaf dat een dubbel gevoel. Gelukkig wist Raymond (Strikker, directeur/eigenaar, red.) op dat moment al van onze plannen.’

Gezamenlijke ambitie

Dat plan ontstond geleidelijk. Van Galen: ‘Richard wist van mijn ambities en we hebben samen ooit al eens naar een pand gekeken.’ Van den Hoeven: ‘Ik ben geboren en getogen in Hengelo en kende de pensioenplannen van de eigenaren van ’t Lansink. Tijdens een bruiloft van een gezamenlijke vriend heb ik er voor het eerst over gesproken met toenmalig uitbater Ton Kouwenberg.’

‘We vullen elkaar perfect aan’, vervolgt Van der Hoeven. ‘Lars weet alles van de keuken, ik heb ervaring op alle andere vlakken. Omdat we dezelfde ambities hebben, konden we er gezamenlijk invulling aan geven.’

Investeren

Het grand hotel van klein formaat, zoals ’t Lansink in de regio bekend staat, is eigendom van Hotel ’t Lansink Beheer en wordt geëxploiteerd door Van Galen en Van den Hoeven. Het is een monumentaal pand. Gezamenlijk gaan ze een aantal investeringen doen. Een bedrag willen ze niet noemen.

De keuken wordt vernieuwd en toegankelijk voor kookclubs en krijgt een chef’s table, en in 2013 komen er elf suites bij. Van den Hoeven: ‘Vijf jaar geleden is het volledig gerenoveerd, uitgezonderd de keuken. Dat komt nu dus goed uit.’

En die ster? Van Galen: ‘Dat is aan Michelin. De Bloemenbeek wil de ster graag houden en ik wil koken op een zo hoog mogelijk niveau. Is dat een ster, dan graag. Wat dat gaat betekenen voor november, is van latere zorg.’ Michel van Riswijk volgt Lars van Galen op. Van Riswijk werkt bij De Bloemenbeek als Meesterkok en Masterchef Wining & Dining.

Reageer op dit artikel