nieuws

KLM vliegt op frituurvet naar Rio

Hotel

KLM gaat medio juni op frituurvet voor het eerst helemaal naar Rio de Janeiro vliegen. Het is voorlopig de laatste vlucht op biobrandstof. Het zwaar verliesgevende Air France KLM heeft even geen geld meer voor de peperdure vluchten.

KLM vliegt op frituurvet naar Rio

Biobrandstof voor vliegtuigen is vijf keer zo duur als gewone kerosine en maakt nog geen een procent uit van het totale verbruik. KLM sluit deze maand een proef met tweehonderd biovluchten tussen Amsterdam en Parijs succesvol af.

‘Het is een kostbaar, maar veilig alternatief. Nu moeten we proberen er een rendabele operatie van te maken. Dat kan met subsidie van Brussel en hogere groene tarieven’, zo zei KLM-manager Thijs Komen dinsdag op het mondiale congres World Biofuels Markets in Rotterdam.

Voor de gewone toerist is een milieuprijsstijging volgens Komen niet haalbaar. ‘Maar we gaan wel kijken of we het bedrijfsleven mee kunnen krijgen. Als zakenreizen duurzamer worden gemaakt, moeten ondernemers wel over de brug komen.’

Begin 2013 gaat KLM de biovluchten voortzetten, mits de financiering rond komt. De laatste biovlucht dit jaar is op verzoek van de Nederlandse regering. Van 20 tot 22 juni is er in Brazilië een wereldtop van de VN over milieu en klimaat: Rio+20. KLM begon in 2009 met de eerste testvluchten op biobrandstof.

Reageer op dit artikel