nieuws

Afschaffing vliegtaks levert 1,3 mln euro op

Hotel

Het levert de Nederlandse economie 1,3 miljard euro op als de vliegtaks wordt afgeschaft. Dat blijkt uit het definitieve onderzoeksrapport over de gevolgen van de vliegtaks, dat in opdracht van de ANVR (Algemene Vereniging van Reisondernemingen) is gemaakt.

Afschaffing vliegtaks levert 1,3 mln euro op

Het onderzoek is woensdag 11 maart officieel gepresenteerd. De voorlopige conclusies waren al eerder bekend gemaakt.

Uitwijken

De vliegtaks heeft volgens het onderzoek vooral invloed op inkomsten uit het inkomend en uitgaand toerisme. Na de invoering van de vliegtaks zijn bijna een miljoen passagiers uitgeweken naar buitenlandse luchthavens. De beoogde belastingopbrengst uit de vliegtaks van 300 miljoen blijft daardoor achter bij de verwachtingen.

Schade

De reisbranche kwam in januari al met een tussenrapportage over de gevolgen van de vliegtaks. Daaruit bleek al dat de economische schade flink in de papieren liep.

Buitenland

De meeste reizigers zijn uitgeweken naar vliegvelden waar ze geen extra luchtvaartbelasting hoeven te betalen, vooral in België en Duitsland. Schiphol noteert 11 procent minder passagiers. Vertrekkende passagiers betalen 11,25 euro per ticket voor vluchten tot 2500 kilometer.

Reageer op dit artikel