nieuws

Amsterdam schreeuwt om hotels

Hotel

De verwachte groei van het toerisme naar Amsterdam zorgt voor een schreeuwend tekort aan hotels in de hoofdstad. Er is tot 2015 ruimte voor ongeveer een enorm aantal nieuwe hotels. Het aantal nieuwe logiesbedrijven is dinsdag bekend gemaakt.

Amsterdam schreeuwt om hotels

In de regio Amsterdam is tot 2015 nog plaats voor ongeveer honderd nieuwe hotels. Die uitbreiding is nodig om verzekerd te zijn van groei van het toerisme in en rond de hoofdstad. Dat bleek dinsdag uit een economisch onderzoek van de Stadsregio Amsterdam naar toeristische verblijfsaccomodaties.

Groeistagnatie
Bij een tekort aan hotelkamers kan de groei van het toerisme stagneren. De onderzoekers hebben berekend dat er ruimte is voor 10.000 tot 13.000 extra hotelkamers in de regio Amsterdam.

40 procent stijging
De hotelcapaciteit nam het afgelopen decennium al met eenderde toe, tot een capaciteit van ruim 23.000 kamers. Gebaseerd op een voortdurende sterke groei van het aantal buitenlandse bezoekers kan het aantal kamerovernachtingen tot 2015 met bijna 40 procent stijgen.

Impuls
De Stadsregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van zestien gemeenten, komt binnenkort met het Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccomodaties dat een impuls moet geven aan de ontwikkeling van nieuwe hotels. Het gaat niet alleen om hotels in de hoofdstad zelf, maar ook in naburige gemeenten die goed bereikbaar zijn met de auto of het openbaar vervoer.

Daarnaast is er in het landelijke gebied ten noorden van Amsterdam een groeiende markt voor kleinschalige voorzieningen, zoals boerenkamers en kamperen bij de boer.

Reageer op dit artikel