nieuws

Auteursrechten op muziek in hotelkamer

Hotel

Voor muziek en films in hotelkamers moeten auteursrechten worden betaald. Het Europees Hof van Justitie ziet het gebruik van beeld en geluid op kamers niet als privégebruik en dus moet er worden afgerekend.

Auteursrechten op muziek in hotelkamer

In het vonnis van het Europees Hof staat dat het doorgeven van muziek en of beelden in de hotelkamers in potentie een onbepaald aantal ontvangers bereikt, waardoor sprake is van ‘een publiek’. Dat meldt BNR op de website.

De zaak kwam voor het Hof, nadat de Ierse belangenbehartiger voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers geld wilde innen bij een Ierse hoteleigenaar. De eigenaar ging in beroep en uiteindelijk kwam de zaak bij het Europees Hof terecht.

Met het afspelen van beeld en geluid wordt niet alleen een publiek bereikt, de ondernemer heeft er ook een winstoogmerk mee, zo oordeelde het Hof.

Donderdag oordeelde hetzelfde orgaan ook over een zaak die ging over het spelen van muziek in tandartspraktijken. Daarbij is volgens de uitspraak niet sprake van een winstoogmerk of een publiek en daarvoor hoeft dus niet te worden betaald.

Reageer op dit artikel