nieuws

Aziatische hotels van de leg door aswolk

Hotel

Hoewel de meeste intercontinentale vluchten naar Europa langzaam op gang komen, heeft de hotelindustrie in het Verre Oosten te kampen met een miljoenen schade door vraaguitval van grote zakelijk klanten als gevolg van de aswolk.

Aziatische hotels van de leg door aswolk

Misset Horeca-columinst en hotelier Henk Meyknecht meldt vanuit China dat de 24 internationale vluchten die dagelijks vanuit Beijing Capital Airport naar Europa vertrekken gisteren slechts beperkt bleven tot twaalf.

Vanaf vandaag, woensdag 21 april, worden achttien vertrekkende vluchten verwacht. Vluchthavens op Tokio, Singapore en Hong Kong melden dezelfde ontwikkelingen.

Peking

Duizenden passagiers die als eerste terug naar Europa moeten zijn gestrand. Dit zal de komende dagen nog voor grote ontwrichting zorgen bij het vluchtverkeer naar Europa. Bij Cathay Pacific kan pas vanaf 10 mei weer normaal geboekt worden op vluchten naar Europa.

Er is nog altijd sprake van verwarring en chaos onder vertrekkende passagiers op de vliegenvelden in het Verre Oosten. De bezetting in vrijwel alle vier- en vijfsterrenhotels in het Verre Oosten is gedaald met 25 tot 40 procent.

Zo is er ondermeer sprake van serieuze annuleringen tijdens de International Auto Tentoonstelling in Peking, een van de belangrijkste beursevenementen voor de grote hotels in de hoofdstad van China. De meeste hotels rapporteren ruim een kwart minder bezetting met veel afzeggingen en no-shows uit Europa.

Economy class hotels

Gestrande toeristen zijn vrijwel direct overgeboekt, door vliegtuigmaatschappijen of op eigen initiatief, naar goedkopere economy class hotels rondom het vliegveld in Peking en Shanghai.

April is normaal gesproken hoogseizoen in de grote, internationale hotels, met een gemiddelde kamerbezetting van 75 tot 80 procent. ‘Maar dit jaar mogen we blij zijn als we dezelfde resultaten boeken als in januari, rond de 50 tot 55 procent’, aldus Meyknecht.

Ook verwachten de hotels voor mei en juni een lagere bezetting omdat veel zakelijke gasten hun reizen naar het Verre Oosten voorlopig uitstellen totdat er meer informatie bekend is over het vliegverkeer vanuit Europa naar het Verre Oosten en de VS.

Deze crisis komt op een slecht moment omdat veel hotels gehoopt hadden op een positief tweede kwartaal, om verliezen van 2009 enigszins te compenseren.

Reageer op dit artikel