nieuws

Beroemd hotel Istanbul gerestaureerd

Hotel

Het beroemdste hotel van Turkije is in ere hersteld. Het 118 jaar oude Pera Palace hotel was lange tijd de laatste halte van de trein Orient Express. Schrijfster Agatha Christie schreef in kamer 411 aan haar boek Moord in de Orient Express.

Beroemd hotel Istanbul gerestaureerd

Schrijver Ernest Hemingway dronk er in de bar, terwijl Hollywoodactrice Zsa Zsa Gabor er een affaire gehad zou hebben met de Turkse staatsman Atatürk. De favoriete kamer 101 van Atatürk is nog altijd een museum in het hotel.

In de Tweede Wereldoorlog logeerden veel geallieerde spionnen in het gebouw. De nazi’s lieten er daarom in 1941 een bom ontploffen.

De laatste decennia was het hotel in verval geraakt. Het gebouw dat een mengeling is van oosterse en westerse cultuur, onderging een 2,5 jaar durende renovatie. Het bedrijf Besiktas Tourism Investment besteedde 23 miljoen euro aan de opknapbeurt, nadat het een licentie had gekregen om het vijfsterrenhotel voor lange tijd te exploiteren.

Het gebouw met zijn antieke open lift van hout en gietijzer, ademt nu de vroegere grandeur uit, mede door grote kroonluchters in de hallen en handgeweven tapijten in de kamers. Zo’n driehonderd stukken origineel meubilair staan in de 115 kamers.

Bouwvakkers ontdekten een geheime kamer met vijfduizend stuks zilverwerk, waarvan enkele nog kunnen dateren van 1895. ,,Het hotel blijft een mysterie”, zei manager Pinar Kartal Timer.

Reageer op dit artikel