Boete Van der Valk om illegale kamermeisjes

Boete Van der Valk om illegale kamermeisjes

Van der Valkhotel De Gouden Leeuw in het Zuid-Hollandse Voorschoten heeft een boete van 28.500 euro opgelegd gekregen omdat in het hotel in 2005 drie kamermeisjes zonder werkvergunning aan de slag waren.

Controleurs van de Arbeidsinspectie troffen in de zomer van 2005 drie vrouwen uit Burundi, Kameroen en Sierra Leone aan, die kamers aan het verschonen waren. De vrouwen bleken niet over werkvergunningen en geldige paspoorten te beschikken.

In 2007 werd het hotel al eens veroordeeld tot een boete, maar ging tegen die beslissing in hoger beroep. Ook een hogere rechter legde nu de geldstraf op.

De Gouden Leeuw verweert zich door te zeggen dat ze er niets aan kan doen dat de vrouwen geen werkvergunning hadden, schrijft het Algemeen Dagblad. ‘De drie vrouwen hadden valse identiteitsbewijzen bij zich van lookalikes’, betoogde het hotelbedrijf. De vrouwen waren daarnaast aan het werk via een Rotterdams schoonmaakbedrijf, gespecialiseerd in hotelpersoneel.

De bestuursrechter stelt echter dat diegene die een vreemdeling feitelijk arbeid laat verrichten 'te allen tijde verantwoordelijk is de benodigde tewerkstellingsvergunning'. Bovendien oordelen de rechters dat niet is gebleken dat De Gouden Leeuw bij de aanvang van de werkzaamheden zelf de identiteit van de vreemdelingen heeft vastgesteld. Nu dat niet is gebeurd, gaat het betoog over lookalikes volgens het vonnis niet op.

Meer berichten over Van der Valk: