nieuws

Boete voor rokende gast Mövenpick

Hotel

Mensen die een sigaret opsteken in het rookvrije Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre riskeren een boete van 150 euro. General manager Ron Bar-El heeft al een kleine tien gasten op de bon geslingerd.

Boete voor rokende gast Mövenpick

Het Mövenpick werd vorig jaar september geopend en is het eerste geheel rookvrije ketenhotel in Nederland. Roken mag nergens. Niet op de kamers, niet in het restaurant en ook niet in de zalen en in de lobby. Omdat niet elke gast zich aan de huisregels houdt, besloot het management een boete in te stellen.

Gordijnen stinken

Het hotel staat daarmee in z’n recht, weet general manager Bar-El. ‘We hebben het gecheckt bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Zolang we de maatregel en de sancties maar duidelijk genoeg communiceren, is er niets aan de hand.’ Op de kamers en bij de receptie liggen briefjes waarop gasten in meerdere talen worden geïnformeerd.

Bar-El heeft stevige argumenten om een boete op te leggen. ‘Iemand die op z’n kamer rookt, zadelt het hotel op met extra kosten. Gordijnen gaan stinken en moeten gereinigd of extra gelucht worden.’ Overigens gaat het geld dat met de boetes wordt binnengehaald niet naar het hotel, maar naar een goed doel: onderzoek naar kinderkanker.

Politie

Maar hoe weet je nou of iemand heeft gerookt? ‘We betrappen mensen soms en je ruikt het. Onze kamermeisjes zijn er extra alert op. Is er op een kamer gerookt, dan wordt hiervan direct melding gemaakt bij de receptie.’

Tot nu toe zijn zo’n tien gasten beboet. De meeste mensen betalen zonder tegensputteren. ‘Eén persoon deed moeilijk, daar hebben we de politie bij moeten halen. Het bleek om een man te gaan die werd gezocht.’

Gasten van Mövenpick Amsterdam City Centre mogen alleen buiten roken. Voor rokende medewerkers is achter het hotel een speciale rookhoek ingericht.

Zie ook:

Roken taboe in nieuw Mövenpick

Reageer op dit artikel