nieuws

Bouwprijs voor Kruisherenhotel

Hotel

Het Kruisherenhotel in Maastricht van tophotelier Camille Oostwegel en Huis de Wiers in Vreeswijk hebben de landelijke monumentenprijs gewonnen, respectievelijk in de categorie grootschalige en kleinschalige monumenten. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens de Nederlandse Restauratiebeurs in Den Bosch.

Bouwprijs voor Kruisherenhotel

De prijzen (10.000 euro) zijn toegekend door het Bouwfonds. De twee panden vielen in de prijzen omdat ze ‘na een restauratie een nieuwe bestemming hebben gekregen en hierdoor toegankelijker zijn geworden voor het publiek’, aldus de jury. De Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten wordt om de twee jaar toegekend. Er waren dit jaar 54 gegadigden.

Het oorspronkelijk uit 1438 daterende Kruisherenhotel staat in het centrum van Maastricht. Het was ooit een klooster en kerk voor de orde der Kruisheren. Vanaf 1979 verpauperde het complex. Eind 2000 ontstond een initiatief om het te redden en werd het omgebouwd tot luxe hotel. ‘Het straalt kwaliteit uit’, constateert de jury.

Reageer op dit artikel