nieuws

Brand treft Hotel Spaander in Volendam

Hotel

In het bekendste hotel van Volendam, Hotel Spaander, is zondagmiddag een zeer grote brand uitgebroken. De 78 gasten van het hotel zijn geëvacueerd en ondergebracht in een ander hotel in de stad.

Brand treft Hotel Spaander in Volendam

De brand ontstond tegen vier uur in de sauna van het hotel. Daar zouden twee brandjes zijn geweest. Diverse korpsen uit de Zaanstreek werden ingeschakeld om te helpen bij het bestrijden van het vuur.

Tijdens het blussen kregen twee brandweermannen last van ademhalingsproblemen. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht.

Omdat het om een oud, grotendeels houten gebouw gaat, rukte de brandweer met groot materieel uit. Het hotel stamt uit 1881. In het gebouw hangen meer dan achthonderd schilderijen. Volgens een zegsman zijn de kunstwerken niet in gevaar gekomen.

Burgemeester Willem van Beek van de gemeente Edam-Volendam was snel ter plaatse. ‘Gezien de geschiedenis met brand in het dorp, gaat er wel iets door je heen als je zulk nieuws hoort’, aldus Van Beek.

Het hotel ligt op een steenworp afstand van de plek waar in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 in Café De Hemel een grote brand uitbrak. Die kostte veertien jongeren het leven.

Reageer op dit artikel