nieuws

CBS: Omzet horeca daalt hard

Hotel

De omzet van de Nederlandse horeca is in het eerste kwartaal met 6,1 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind april becijferde onderzoeksbureau Synovate een omzetterugval van 6,5 procent.

CBS: Omzet horeca daalt hard

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdag dat het zo’n daling nooit eerder heeft gemeten. Cafés en hotels zagen de omzet met ongeveer 9 procent teruglopen. Bij restaurants daalden de inkomsten met bijna 6 procent.

Cafés en restaurants konden een lager aantal bestellingen nog deels opvangen met hogere prijzen. In cafés stegen de prijzen met 4,6 procent. Hotels kregen minder gasten doordat zakelijke reizigers en toeristen wegbleven door de teruggang van de economie.

Cafetaria’s deden wel goede zaken. Zij zagen de omzet met 1,5 procent stijgen. Het CBS tekent hier wel bij aan dat deze groei geheel is te danken aan prijsstijgingen. Het aantal bestellingen daalde.

Onderzoeksbureau Synovate, die in opdracht van het Bedrijfschap Horeca en Catering handelde, liet eind april weten dat de omzet in het eerste kwartaal met 6,5 procent was teruggelopen. Hotels noteerden een omzetmin van 8,1 procent in het eerste kwartaal. De drankensector 7,3 procent, restaurants 6,1 procent en de fastfoodbedrijven 5,1 procent.

Reageer op dit artikel