nieuws

Crisis verandert investeringsgedrag hotellerie

Hotel

Op het hotelplein organiseerde HotelloTOP samen met Hospitality Management een paneldiscussie over investeren in de hotelbranche. Uit de discussie bleek dat de crisis sterke invloed heeft en de manier van investeren in de hotellerie verandert.

Crisis verandert investeringsgedrag hotellerie

‘Ja het is crisis, maar daardoor zijn hotels voor investeerders interessanter dan kantoren en winkelpanden’, opent Allard van Spaandonk van Bouwinvest de discussie.

Jan Roersma van Hospitality Support Group nuanceert: ‘In de grote steden van Europa is het in de hotellerie geen crisis. Maar in de periferie zeker wel, daar loopt vooral de conferentie- en vergadermarkt sterk terug.’

Maik Willems van Bastion Hotels ziet dat de investeringen in nieuwbouw gelijk blijven, maar dat vooral de conversiemarkt hard groeit.

Intransarantie

Van Spaandonk verwijt de hotelinvesteringsmarkt intransparantie. ‘Veel transacties en prijzen blijven onbekend, daardoor zijn veel potentiële investeringspartijen terughoudend.’

Die intransparantie ontstaat volgens Willems uit de voor relatieve buitenstaanders ondoorgrondelijke samenhang tussen stenen, management en merk. ‘Dat schrikt investeerders af.’

En die investeerders zijn wel nodig, want bij banken hoef je niet meer aan te kloppen om een hotel gefinancierd te krijgen. Onder andere Bouwinvest is een nieuwe speler op de markt, die pas sinds vorig jaar in hotels belegt, zegt Van Spaandonk.

Chinese investeerders

Ook zal er een toename zijn van Chinese en andere buitenlandse investeerders, voorspelt Roersma. ‘Binnen vijf tot tien jaar hebben Chinese bedrijven de Europese hotelbranche grotendeels overgenomen. Niet direct in Nederland, maar wel de internationale ketens.’

Een laatste, sombere, voorspelling werd gedaan door Van Spaandonk: hotels in kantoren zijn geen lang leven beschoren. ‘Voor vastgoedeigenaren is het vaak een laatste optie. Het eerste huurcontract zal nog wel worden uitgediend, maar deze hotels zijn de eersten die over een paar jaar weer wegvallen.’

Reageer op dit artikel