nieuws

Daklozen voeren actie bij Brussels Hilton

Hotel

Een aantal daklozen in Brussel heeft deze week in het kader van wereld armoededag (17 oktober) een ludieke actie gevoerd bij het Hilton hotel in die stad. Omdat er met de winter in aantocht bij de reguliere opvang geen plek voor ze is, vroegen ze om een kamer in het hotel, dat is net zo duur.

Daklozen voeren actie bij Brussels Hilton

De actie van de daklozen volgde op een uitspraak van de Vlaamse minister Pascal Smet, verantwoordelijk voor onder meer Openbare Werken en Bijstand aan Personen.

Hij zei dat de gelden van de Brusselse daklozenopvang beter besteed moeten worden: ‘Er wordt ongeveer 20 miljoen euro per jaar uitgegeven door alle overheden in Brussel aan daklozen. Er zijn ongeveer zo’n 1000 tot 1500 daklozen in de stad. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat het makkelijker zou zijn om een groot hotel af te huren en daklozen daar een kamer te geven.’

Volgens daklozenwerker Bart de Win gaat dat verhaal niet helemaal op: ‘Jaarlijks kloppen minimaal 1000 mensen aan bij onthaaltehuizen die een nee krijgen. Als die mensen in het Hilton een kamer huren kost dat 350 euro per nacht maal duizend, dus 350.000 euro per dag. Dat dan maal 365, dan overschrijden we wel ons budget.’

Brusselnieuws.be heeft op haar website beelden van de actie.

Reageer op dit artikel