nieuws

Deel hotel Oost-Jeruzalem gesloopt voor flats

Hotel

Ondanks protesten uit het buitenland is Israël zondag begonnen met de sloop van een deel van het vroegere Shepherdhotel in Oost-Jeruzalem. Daar moeten twintig luxeappartementen voor Joodse kolonisten komen. Financier van het project is de Amerikaanse miljonair Irving Moskowitz, die naar verluidt het geld heeft verschaft voor tientallen projecten van kolonisten in Oost-Jeruzalem.

Deel hotel Oost-Jeruzalem gesloopt voor flats

Volgens Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken van de VS, ondermijnt de sloop het vredesproces voor een tweestatenoplossing en vooral voor een overeenkomst over de status van Jeruzalem.

Het vroegere hotel ligt in de wijk Sheikh Jarrah. Het was eens de residentie van de in 1974 overleden grootmoefti Haj Amin al-Hussayni, die berucht was om zijn antisemitisme en zijn bewondering voor Adolf Hitler. Onder bescherming van de politie braken drie bulldozers de noordelijke helft van het gebouw af. Palestijnen betoogden tegen de afbraak van het complex. Zeker een van hen werd aangehouden na een vechtpartij met een kolonist.

Israël verleende in maart de vergunning voor de bouw van de appartementen. Op dat moment was premier Benjamin Netanyahu in de Verenigde Staten. Moskowitz had het gebied al in 1985 gekocht. Daarna was er enige tijd het hoofdkwartier van de Israëlische grenspolitie gevestigd.

De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Een groot deel van de bevolking is er Palestijn, maar er zijn steeds meer kolonisten komen wonen. Hun aantal wordt nu op ongeveer tweeduizend geschat. Hoeveel huizen hun eigendom zijn, is onduidelijk.

Reageer op dit artikel