nieuws

Den Haag verbetert dienstverlening horecaondernemers

Hotel

De gemeente Den Haag heeft vandaag een initiatief gelanceerd waardoor het voor horecaondernemers een stuk gemakkelijker en overzichtelijker moet worden om vergunningen aan te vragen. Het systeem, Horeca1 geheten, komt uit Amsterdam, waar de gemeente er vorig jaar een Europese innovatieprijs voor won.

Den Haag verbetert dienstverlening horecaondernemers

Tot nu toe moesten startende horecaondernemers in Den Haag voor iedere vergunning naar een ander loket, nu kan men via internet een groot aantal van de vergunningen via één digitaal formulier aanvragen.

Volgens wethouder Frits Huffnagel is deze nieuwe horecavergunning een belangrijke verbetering van de dienstverlening aan ondernemers in de stad. ‘Wij zijn als gemeente monopolist van een groot aantal producten en diensten, en juist om die reden zijn wij verplicht aan onze bewoners, bedrijven en bezoekers excellente dienstverlening te bieden.’

Zes-in-één

Met de Horeca1-vergunning kan de beginnende horecaondernemer – in Den Haag zijn dat er zo’n honderd per jaar – via één digitaal formulier de zes belangrijkste vergunningen aanvragen. Het gaat daarbij om de exploitatievergunning, de drank- en horecawetvergunningen A en B, de terrasvergunning, de speelautomatenvergunning en de BIBOB toets.

Niet alleen zijn de aanvragen digitaal bijeengebracht, tegelijkertijd heeft de gemeente, in samenwerking met horecaondernemers, de vragen kritisch doorgelopen. Dit heeft geleid tot een vermindering met 30 procent van het aantal vragen dat moet worden ingevuld.

Horeca2

De volgende stap is de Horeca2-vergunning, die eind van dit jaar in werking zal gaan. Met de Horeca2-vergunning kunnen uiteindelijk alle vergunningen online aangevraagd en afgehandeld worden. Ook de ontwikkeling hiervan gebeurt in overleg met de branche.

De gemeente Den Haag wil de komende jaren flink investeren in de dienstverlening aan bewoners, bedrijven en bezoekers. Het Gemeentelijk Contact Centrum krijgt ruimere openingstijden en steeds meer subsidieaanvragen kunnen digitaal verwerkt worden. In de rij staan is dan niet meer nodig. Voor ondernemers wordt gewerkt aan een snellere afhandeling van vergunningen. Hiervan is de Horeca1-vergunning een voorbeeld. Het aanvraagformulier is te vinden op Horeca1denhaag.nl.

Reageer op dit artikel