nieuws

Docenten Oekraïne als conciërge bij EK hostels

Hotel

Studenten moeten tijdens het EK plaatsmaken voor voetbalfans, maar docenten lijken een beter lot beschoren. Een rijksuniversiteit in Kharkiv, de stad waar Nederland zijn poulewedstrijden afwerkt, gaat tijdens het EK namelijk docenten inzetten als conciërge, meldt correspondent Jerom Rozendaal vanuit Oekraïne.

Docenten Oekraïne als conciërge bij EK hostels

‘Zij moeten voor orde zorgen op de verschillende verdiepingen’, vertelt Valeriy Slavinskiy die namens een van de talrijke universiteiten in de stad verantwoordelijk is voor studentenhuisvesting. ‘Zij spreken Engels en kunnen daardoor ook met de bezoekers communiceren’, verklaart hij de opmerkelijke keuze. De docenten worden niet geschoold voor de taak.

Het betreffende studentenhuis heeft in totaal honderd bedden beschikbaar en is ingedeeld in blokken van kamers met twee bedden en drie bedden. Elk blok heeft zijn eigen sanitaire voorzieningen. Een voetbalfan moet €8 neerleggen voor een overnachting, vertelt Slavinskiy. Hoewel er nog niet geboekt is, verwacht hij vooral ook Nederlandse fans: ‘wij hebben onlangs bezoek gehad van een Nederlandse vertegenwoordiger van een reisbureau die de kamers kwam inspecteren.’

Vies en klein

Oekraïne kent een groot tekort aan hotelkamers en studentenhuizen moeten tijdens het EK redding brengen. De Oekraïense hostelassociatie, die namens TUI contracten afsloot met Oekraïense universiteiten voor de verhuur van studentenkamers, schat dat er rond het EK 60.000 studentenbedden beschikbaar zijn. Velen beschrijven deze accommodatie echter als vies en klein. Onder andere Oad maakt er om deze reden geen gebruik van.

Eerder werd al bekend dat het studiejaar in Oekraïne een maand eerder ophoudt, waardoor de studenten tijdig hun kamers kunnen ruimen. De gedwongen uitzetting van studenten kwam de Oekraïense overheid op veel kritiek te staan. De Oekraïense student Darya Sokolnykova werd eind vorig jaar al uit haar studentenhuis gezet. Haar voormalige onderkomen in Kiev wordt omgebouwd tot een wat sjieker hostel. ‘Ik stond van het ene op het andere schooljaar ineens op straat’, vertelt zij. Sindsdien verblijft de Oekraïense bij vrienden en collega’s in de stad.

Reageer op dit artikel