nieuws

Doorbraak bij legionellatest opkomst

Hotel

De controles op legionella in hotels kunnen spectaculair worden versneld tot slechts vier uur. Dit door de toevoeging van een baanbrekende chip. Hierdoor kan de kweekmethoden van twaalf dagen worden afgeschaft.

Doorbraak bij legionellatest opkomst

Een nieuwe onderzoeksmethode heeft een chip opgeleverd die binnen vier uur kan bepalen of water is besmet met een gevaarlijke variant van legionella. Dat heeft een woordvoerder van TNO gezegd. De methode van onderzoek is baanbrekend, omdat er voor het eerst DNA kan worden aangetoond van bacteriën die daadwerkelijk een gevaar voor de gezondheid vormen.

Snelle chiptest
Tot op heden toonden kweekmethoden legionella aan, maar die gaven pas na twaalf dagen de uitslag. Het voordeel van de snelle chiptest is dat hotels, sauna’s en zwembaden niet als voorzorgsmaatregel onnodig dicht hoeven. Momenteel worden er proeven met de chip gehouden.

DNA
De chip is ontwikkeld door TNO, Waterbedrijf Vitens en streeklab Kennemerland. Het is een klein apparaat van ongeveer één bij één centimeter waar kleine kanaaltjes inzitten. Een monster van eventueel besmet water loopt daar doorheen. De chip herkent grote delen van het DNA van gevaarlijke varianten van legionella.

Hotels getroffen
Hotels zijn de afgelopen jaren enkele keren in het nieuws gekomen door de vondst van legionella. Zo moest in augustus 2005 een deel van het Okura dicht na een verhoogd gehalte van de legionellabacterie in de waterleiding. Een jaar eerder moest het Amstel Hotel worden ontruimd nadat bij een routinecontrole de gevreesde bacterie werd aangetroffen.

Zie ook:
Legionella in Valkenburgs hotel (aug, 2006)

Reageer op dit artikel